Blogi: Naisen vuotoisa puheääni – uhka JA mahdollisuus

 

Puristeisen ja narisevan (ks. Vocal fry -video) puheäänen ohella myös vuotoisa naisen puheääni voi olla sangen ärsyttävä. Se on usein samalla myös hyvin heikko ja hiljainen, jolloin kuulijan tarvitsee jopa hieman pinnistellä saadakseen puheesta selvää. Joissakin kielissä tämä henkäyssoinnillinen ääntämistapa toimii myös merkitystä erottavana funktiona, mutta ei toki suomen tai englannin kielessä.

Varmaankin eräs kuuluisimmista vuotoisista, eli ”breathy voice” tai ”airy voice” –äänistä, oli aikoinaan Marilyn Monroella sekä puhuessaan että laulaessaan. Puheäänen korkeus on vuotoisasti puhuvilla naisilla monesti myös normaalia korkeampi ja ilmaa virtaa keuhkoista pulmonisesti aivan suhteettoman paljon egressiivisesti (eli ulospäin) heidän puhuessaan. Eläinmaailmassa äänen korkeus ja voimakkuus myös korreloivat kokoon, joten ehkäpä tiedostamattaan vuotoisasti ja suhteellisen korkealta puhuva nainen saattaa myös ikään kuin yrittää huijata olevansa pienikokoisempi mitä onkaan. Herättääköhän se miehen suojeluvaiston?

Miehiä naisten vuotoisa puheääni kuitenkin miellyttää ja useat naiset Marilynin jalanjäljissä ovat yrittäneetkin matkia tätä eroottisesti hönkäilevää puhetyyliä joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Putous-ohjelmassa näyttelijä Krista Kosonen teki ”Yossu Yosefina Samantha Näätä” -sketsihahmostaan onnistuneen nimenomaan vuotoisan puheäänen avulla. Vertaa YouTuben videolinkeistä Kososen normaalia puheääntä haastattelutilanteessa, jossa on yllättäen kuultavissa myös ”vocal fry” -narinaa ilmaisujen lopuissa vs. sketsihahmon erityisen vuotoisa ääni.

Blogin lopussa olevassa videossa mainitaan kuitenkin, että tutkimuksen mukaan naiset myös pitävät hieman vuotoisasta, matalasta miehen äänestä ja totta – onhan tuo Barry Whiten hönkäily itse asiassa aika jees! Lieköhän todellakin niin, jotta vastakkaisen sukupuolen vuotoisaa puheääntä on jopa miellyttävää kuunnella? Koetaanko siis samaa sukupuolta oleva ”breathy voice” kilpailijaksi eli uhkaksi ja siksi se puhetyyli kenties juuri nyppii?

Varsin mielenkiintoista on kuitenkin se, että vuotoisan puheäänensä avulla Marilyn onnistui huijaamaan aivojaan ja välttämään sen avulla häntä pitkään vaivannutta änkytystä. Itse olen soveltanut tähän saakka änkytyksien hoitoon onnistuneesti aivan erilaisia, eli neurolingvistisiä keinoja, mutta onhan tämä äänen vuotoisuus kyllä kokeilemisen arvoinen mahdollisuus, mikä otetaan taatusti seuraavan naispuolisen änkytyspotilaan kanssa kokeiluun – vaikka se minua kuinka ärsyttäisikin.

T o S a n d o o – t u k e n a s i

 

Kerro kaverille

< Edellinen blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.